söndag 2 april 2017

Jaktkritik

Sverige åt svenskarna! Det tycks vara Sven-Erik Buchts (landsbyggsminister) motto. Nu har han bestämt att endast svenskar ska få jaga i de svenska fjällen från den sista veckan i augusti till i mitten av september. Där efter får utlänningarna komma. Fetta beror ju inte på att Bucht vill att få mindre jakt och skydda riporna utan enbart för att tillfredsställa de svenska jägarnas vilja att vara ensamma och kunna ta det mesta av de tilldelade riporna innan utlänningarna kommer. På en fråga om inte denna bestämmelse om förbud för utlänningar att jaga i fjällen skulle vara tll nackdel för turistjakten, som ju är omfattande , så svarade Bucht. Tvärsom, nu kan utlänningarna komma den 1 september och jaga äld och sedan fortsätta att jaga fågel i fjällen. Det är ju möjligt att någon jägare tänker så men av vad jag förstått så är många jägare inriktade på att antingen jaga "småvilt" det vill säga ripor, orre, tjäder mm medan andra är inriktade på älg och kanske andra hjortdjur.
Jag hadeförstått Buckts förändring om det gällt att ge samerna jakträtten tillbaka i fjällen och låtit samebyarna ordna jakten men så tänker inte Buckt från Haparanda.
Det är tydligt att vi får vänta på hovrättsdomen som har ärendet på sitt bord. Tingsrätten gav samerna rätt men Svenska staten överklagade. Ytterligare en kränkning av samerna. Typiskt Sverige!

Köp boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida www.jaktkritikerna.se. Gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar