tisdag 11 augusti 2015

Jaktkritik

För några dagar sedan såg jag att Naturvårdsverket gett tillstånd till att det dödas 226 björnar i Sverige i år. Detta är den lägsta antalet sedan 2007.
Jag har alltid tyckt att Naturvårdsverket inte har rätt kompetens i alla fall inte när det gäler jaktbeslut. Den andra möjligheten är att de tjänstemän som beslutar tar hänsyn till opinionen hos jägarna. Oftast är de som avgör dessa beslut också själva jägare vilket inte alltför osannolikt påverkar besluten.
Det allvarliga med dessa fluktuerande storlekar på rovdjursstammarna är att den genetiska variationen minskar. När dessutom björnen består av minst två olika genetiska populationer är det mer allvarligt. Avskjutningen är också felaktig då fler hanar (52%) skjuts än honor.
Jag kan förstå samers frustration då björnar kommer upp i fjällen då vanorna ska föda. Men skyddsjakt ska naturligtvis vara den åtgärd som ska vidtas och inte denna allmänna jakt. Jägarna i allmänhet har inte dessa problem. Älgar är inte jägarnas ägendom och skulle älgarna bli färre så får de finna sig i detta. Men kommer någon björn ner i ett samhälle eller by så ska naturligtvis denna björn avlägnas. Människor ska inte behöva känna sig rädda för att skadas. Jag anser att våra rovdjur inte behöver jagas. Vi kommer aldrig att få "för många" rovdjur. Se på de rovdjur som finns i afrikanska nationalparker. 100 000-tals antiloper, gaseller, zebror m fl men hor många lejon, geparder, leoparder och andra rovdjur finns det?

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar