söndag 17 maj 2015

Jaktkritik

Jag har skrivit om jaktens påverkan på jagade populationer flera gånger förut och det finns ett helt kapitel i min bok "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" (se nedan). Alla jägare vet naturligtvis om att jakten minskar kopulationerna som jagas. Annars skulle de inte jaga rovdjur eller bedriva "viltvård" och skjuta rävar, fiskmåsar, grävlingar eller nötskrikor. Men märkligt nog så har ett par personer med akademiska titlar påstått annorlunda då med förordat jakt på duvhök och lodjur. Personen som ansåg att duvhök skulle klara sig bättre mon den jagades på vintern är inte verksam numera men däremot den personen som hade samma åsikt om lodjur. Jag vill inte kalla dem forskare även om de hade fått "fina" titlar och det vore mer passande att de degraderades och borde ha förlorat sina titlar men tyvärr finns inte denna möjlighet. Vi vet ju att lodjurspopulationen har halverats just beroende av jakten och jag undrar om den personen som föreslog jakt tror att jakten var för liten för att lodjuren skulle klara sig bättre.
Varför jag än en gång tar upp det självklara att populationer minskar vid jakt är att jag hittat ännu en vetenskaplig artikel som bevisar den s k addetiva effekten av jakt. Med addetivitet menas alltså att dödligheten blir större än den skulle vara om populationen fick var opåverkad. Det är ju så att, många djur död framför allt på vintern, och om jakt bedrivs så skjuts också djur som även annars skulle ha dött. Om jakten bara dödade dylika djur skulle jakten inte innebär några synliga förluster i jämförelse med en icke jagad population men det är självklart att även djur som skulle ha överlevt också dödas. Skulle jakten vara kompensatorisk skulle andra individer kunna överleva beroende på att konkurrensen skulle minska då jakt bedrevs. Det är denna mekanism som de nämnda personer menar skulle inträffa om populationer jagas. Men så är alltså inte fallet. Detnaturliga urvalet gör att djur som inte klarar t ex en vinter inte gör det trots att populationen inte tät och konkurrensen liten.
I den uppsats som jag hänvisar till undersöktes vitstrupig vaktel (Colinus virginianus)
Forskarna skriver: "Den skattade vinteröverlevnaden var 47,9% i områden där jakt inte bedrevs och 20,9% där det jagades..... Våra resultat tyder på att jakten var addetiv till normal dödlighet". (min översättning).
 WINTER SURVIVAL AND ADDITIVE HARVEST IN NORTHERN BOBWHITE COVEYS IN KANSAS. JOURNAL OF WILDLIFE MANAGEMENT 68(1):94–100

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar