torsdag 30 april 2015

Jaktkritik

I senaste numret av Jaktdebatt (nr 1 2015) skriver Kenneth Bengtsson förtjänstfullt om den i Sverige introducerade kaninen (Oryctolagos cuniculus). Den lär ha introducerats först för 150 år sedan men den första utsättning lyckades inte. Omkring 1900 gjordes nya försök både i Skåne och på Gotland. Utsättningarna lyckades över hövan och i båda landskapen blev kaninen en plåga som åt upp mycket av det människan ville ta hand om. I Australien blev kaninen en verklig katastrof och man införde där 1933 den mycket effektiva kaninpesten ( myxomatos) som lär ha upptäckts i ett laboratorium i Uruguay i slutet av 1800-talet. Denna virussjukdom är utdragen och kaninerna dör en kvalfull död. Myxomatosen infördes i Europa i Frankrike 1952 och har sedan spritt sig.  Mest troligt med     människans hjälp. Så måste det ha varit då smittan kom till Gotland. Inget officiellt beslut har tagits utan överföringen har gjorts av samvetslösa personer. Nu lever kaninpesten kvar och blossar upp då och då när kaninerna blir många. Det otäcka är ju att myxomatosen är så långdragen sjukdom och därför plågsam. Men det mest samvetslösa var de jägare som introducerade kaninen i Sverige och annorstädes utanför sitt normala utbredningsområde i sydvästra Europa.
Men det är ju många arter som jägarna fört hit men med godkännande från myndigheter. Fasan, fälthare, kanadagås, dovhjort och till viss del anser några kronhjort. Andra arter som kommit hit har ju andra orsaker, mink från minkfarmer och vildsvin från vilthägn. Men jägarna sprider jaktbara arter inom Sverige vilket inte är tillåtet. Vildsven är den vanligaste arten att sprida trots att vildsvinen troligen är den art som gör mest ekonomiskt skada i Sverige. Nu finns de på Öland och ingen tror att de simmat över, gått över isen eller över bron. Nu finns också rådjur på Gotland. Oansvarigt av de jägare som sett till att dessa djurarter har kommit till öarna. Men ansvar finns det hos de flesta jägare?

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar