måndag 20 april 2015

Jaktkritik

I veckan som gick hade Naturvårdsverket skickat ut uppgifter om hur många jägarexamina som hade erlagts. från 2009 då det var 7000 tills förra året då det var 12 000.
Det är en sak att ta jägarexamen och en annan att jaga. Det är dyrt att jaga och har man ingen egen mark så måste man arrendera jaktmark eller komma med i ett jaktlag. Båda möjligheterna är stängda för de flesta och många tar jägarexamen utan att tänka på vad de ska ha kunskapen till.
På Naturvårdsverket finns många jägare och medlemmar i Jägareförbundet och de vill sprida budskapet att det är inne att vara jägare för att gynna sina intressen.
Det Naturvårdsverkets tjänstemän inte talar om är att antalet jaktkortslösare minskar i Sverige. Under 2000-talet har antalet minskat från ca 290 000 till knappt 265 000 2013/2014. (för utförlig tabell se Jaktdebatt nr 4 2014). Ser man jaktkortslösarna i proportion till invånarantal i Sverige är minskningen ännu större.
Jaktkort är in nödvändighet att lösa för att få jaga i Sverige och eftersom Naturvårdsverket sköter även denna åtgärd kan man fråga sig varför de inte skickar ut dessa fakta till medier utan bara det som gynnar jägarna att visa hur inne och "coolt" det är att jaga. Märkligt!

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar