fredag 20 mars 2015

Jaktkritik

Jag vet inte hur stor påverkan "idoler" har på sina fans. Jag vet att popmusikern Morressey är vegetarian och förbjuder t ex korvförsäljning på sina konserter.
Nu läser jag Helena Lindblads krönika i DN (20/3-15) att många filmskådespelare är veganer eller vegetarianer.   Hon nämner regissören Richard Limklater som bl a gjort "Boyhood" där också huvudpersonen i en scen beställer en vegetarisk burgare.
Jag är dåligt bevandrad i den moderna filmreportuaren men krönikan tar upp flera filmer med vego-budskap. "Allt är upplyst" "Fast food nation". "Food Inc" och "Forks over knives" tas upp som exempel. HL skriver "Veganen Joaquin Phoenix, som frontar (vet inte vad det betyder?) premiäraktuella "Inherent vice" i dag, har gjort speakertexten till många veganssajternas älsklingsfilm "Earthlings" (2011), som högtidligt argumenterar för allt levandes lika värde och förespråkar en växtbaserad kost".
Andra filmer som tar upp vegankosten som jordens viktigaste överlevnadsstrategi är SF filmen "Interstellar" av Christopher Nolan och Darren Aronofskys "Noah".
Tyvärr är väl ingen av filmerna någon hit och det betyder att få ser filmerna och budskapet säljs kanske bara till de redan frälsta. Men vore vegetarians och veganism en trend skulle det vara hoppingivande för klimat och djurens välfärd.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna. se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar