fredag 5 december 2014

Jaktkritik

Jag blev här om dagen uppringd av en kvinna som var upprörd över att ett jaktlag var tvungen att jaga fler älgkor på det område som de arrenderade ac SCA. Jägarna tyckte att det var obehagligt att skjuta älgkor i januari-februari då korna oftast hade stor foster under dessa månader. (Jakten får pågå helt legat i januari och februari)
Jag kan mycket väl förstå dessa jägare men jag förstår inte skillnaden av att döda ett vuxet djur till skillnad från att döda ett foster. Men det är deras problem.
Nu är det ju åsatt skogsbolaget naturligtvis vill ha så få älgar på sin mark då älgarna gör allvarlig skada på framför att nyplanterade tallar. Jägarna vill tvärsom ha många älgar att skjuta på ett lätt och tämligen lätt sätt. Då det finns få älgar krävs det betydligt mer insatser innan bytet är nerlagt. Detta problem känner jag igen då det gäller vildsvinsjakt. Nu är det så att förr i tiden var det Länsstyrelserna som bestämde hur många älgar som skulle få fällds men nu för tiden är det "viltvårdsområde" som själva bestämmer detta. Det är alltså stora områden där många markägare/jägare ska komma överens om kvoten. Jag tror och ha fått den uppfattningen att många jägare är nöjda med detta. Problemet är den konflikt med skogsbolag som vill ha färre älgar på sin mark då de bara ser till sin skogsproduktion och inte har intress av att ha många älgar på sin mark som kanske  andra skogsägare uppskattar då skogen inte är lika betydelsefull.
Nu var också dessa arrendatorer upprörda över att de skulle förlora sin rättighet att jaga på SCA:s marker om de inte uppfyllde kravet. Men de får nog finna sig i SCA:s krav om de ska fortsätta sin jakt. Att få skogsbolaget att ändra sig på någon laglig väg finns inte. Att försöka få igenom någon lagändring från riksdagen är mycket otroligt eftersom de flesta jägare uppskattar reformen.
Under åren har jag hört talas om konflikter mellan jägare också. T ex fick jag höra om en markägare som beskyllde sin granne för att skjuta bort alla sina rådjur för att få chansen att markägarens rådjur skulle vandra in i hans jaktområde då det blev tomt på andra rådjur. Sant eller inte kan jag inte avgöra.
I ett annat fall bestämde ett jaktlag att spara alla skovelälgtjurar. När en fin flertaggare passerade en jägare som satt och njöt av åsynen av den fina tjuren till han en kort tid senare när tjuren passerat in till grannens område hörde ett skott. Så blev denna fina tjur en rockhängare ett något jägarhem.

Gå i på vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken: "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar