måndag 13 oktober 2014

Jaktkritik

I dag börjar älgjakten i södra Sverige. I ett inslag i radio menade en jaktvårdare (jägare?) att jakttiden var för lång. Älgjakten slutar inte förrän den siusta februari. Han menade att älgarna stressades alltför mycket under en så lång tid.
Detta är något jag aldrig funderat på men han har så klart rätt. Den här första veckan av jakten är alla i jaktlaget med och förmodligen har trevligt i sällskap med sina kompisar i jaktstugan. Men många gånger kan inte kvoten av lämpligt dödade älgar uppfyllas. Därför kommer några jägare att var och varannan helg gå ut i skogen med en hund för att försöka finna de sista älgarna som ska ingå i kvoten.  Eftersom älgarna redan nu är färre och mer på sin vakt är jakten svårare. Detta innebär fler tillfällen för att gå ut och jaga med följd att älgarna stressas under en lång tid.
Stressen visar sig också genom att hälften av trafikolyckorna med vilt inträffar under jaktmånaderna på hösten.
Den långa jakttiden anses bero på att skogsägarna vill ha en liten älgstam då älgarna orsakar stor skada på ung skog, framför allt tall. En större varg- och björnstam skulle göra problemet med älgskador mycket mindre men här har jägarna alltför mycket att säga till om. Man värnar sina byten i tron att jägarna äger de vilda djuren vilket naturligtvis inte är sant.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar