tisdag 23 september 2014

Jaktkritik

Nu ser jag i flera annonser att olika aktörer erbjuder kött från "naturens skafferi" som de skriver. Jag tyckar att det uttrycket är väldigt cyniskt. Man betrakter alltså levande varelser som om de vore grönsaker.
Allt för få i Sverige är medvetna om det lidande som jakten medför för de vilda djuren. Skadskjuningarna är legio och många djur eftersöks inte eller eftersökte misslyckas och djuren dör en kvalfull död.
Dessutom innebär jakten att de skjutna djuren minskar i antal. Detta har två konsekvenser. För det första så minskar många arter t ex våra skogshöns på grund av ett alltför hänsynslöst skogsbruk och klimatförändringar. För det andra så minskas naturupplevelserna för oss som är natur - och djurvänner när vi vandrar i skogen.
Djuren är inte jägarnas egendom. Alla i Sverige har lika rätt att få uppleva en individrik fauna. Jakten begränsar denna upplevelse.
Tyvärr har jägarna misslyckats med att hålla vildsvinsstammen på en lämplig nivå.(eller de kanske anser att de lyckats då de genom olagliga metoder fått vildsvinen att sprida sig och utgöra en allvarlig fara för många bönder och i trafiken). Älgstammen har de skjutit sönder så att den inte har en naturlig sammansättning vilket jag skrivit tidigare om.
Kött är inte nyttigt. "Naturens skafferi" borde vara stängt och de som absolut måste äta kött borde använda det eko-kött som finns att tillgå.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essärer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar