tisdag 22 april 2014

Jaktkritik

Jag läser om att vildsvin dödade drygt 150 hundar 2013. IPå Viltskadecenters hemsida finns uppgiften att 15 hundar dödades av varg. Vargarnas dödande av hundar har ju varit jägarnas kanske främsta argument för att få licensjaga varg. Nu visar det sig att vildsvinen är lika farliga för hundar. Vildsvinen är ju trots allt betydligt fler än vargarna och proportionellt dödar väl vargarna fler hundar men antalet som vildsvinen dödar är ju anmärkningsvärt.
Vildsvinen är inte bara ett bekymmer för hundar utan också för lantbrukare. Jägarna är en orsak till det stora bekymmer som vildsvinen åstadkommer. Jägarna har låtit vildsvinen komma ur sina vilthägn och de har också spritt dem medvetet och många gånger utfodrat dem så att de kan överleva bättre på vintern. De har därför ett stort ansvar för de skador vildsvinen åstadkommer. Jägarna borde därför ta större ansvar för att hålla stammen på en mer lämplig nivå. Kunda man på 1700-talet utrota vildsvinen med de primitiva vapen och stor skogar som då fanns borde dagen jägare kunna hålla vildsvinen på en mycket lämpligare numerär.
Leif GW Persom ska lära upp en kvinna att jaga. Serien ska gå på SVT. Jag tycker att det är förskräckligt och motbjudande. Jag är helt övertygad om att ingen skarpskjutning kommer att visas trots att all jakt innebär skarpskjutning och alla jägare skadeskjutet. Det kommer inte heller att förekomma någon diskussion om det etiska i den  s k viltvården.Men ensidiga jaktprogram har förekommit förut. Då vi försökte få programmet fällt för partiskhet i granskningsnämden fick vi naturligtvis inget medhåll.
Leif GW Person hoppas jag dock är ärlig då han i DN (23/4-14) uttalar: "Det (jakt) skulle vara väldigt svårt att motivera". Som många jägare förehonom börjar han ifrågasätta sin jakt och han jagar numera allt mindre. Det är märkligt att inte fler yngre har den mognaden att man dödar inte levande varelser för nöjes skull.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar