söndag 30 juni 2013

Jaktkritik

I senaste numret av Ornis Svecica (nr 1 2013) ägnas hela numret år inventeringar av gäss från 1977/78 till 2011/2012.
Gässen har ökat markant sedan 1970-talet och de arter som är flest är grågäss, sädgäss, kanadagäss och vitkindade gäss. Dessa arter har sjudubblat sin numerärer sedan inventeringarna började. Detta är ju glädjande.  Men har också medfört problem för många bönder som ser att gässen äter upp höstsådd säd. Tidigare har många av "våra" gäss flyttat till Spanien och nordsjökusten t ex i Holland. För att bönderna inte ska få sina åkrar uppätna så har skyddsjakt tillåtits även om det finns allmänna jakttider för grågås, sädgås (i vissa län) och kanadagås. Många studier har företagits för att se hur man i stället för jakt skulle kunna få mindre skador av gässen.
I en av artiklarna i tidskriften så har inventeringar gjorts i sydvästra Skåne för att utröna vilka marker som gässen helst uppehåller sig i de de söker föda. Resultaten presenteras på följande sätt:
"Genom att jämföra gässens fältval då de hade tillgång till mer än en fälttyp fick vi fram följande preferenslista (högst preferens först): skördad vete - spillsäd - sockertbetsspill - spillpotatis - höstsäd - höstraps. Detta tyder på att gässen under månaderna oktober - januari sällan orsakar några problem för jordbrukarna i denna del av landet. Så länge gässen har tillgång till skördespill visar de föga intresse för höstsådda grödor. Dessutom tål höstsäd ett högt betestryck utan negativa effekter. Det gäller däremot inte raps, där redan redan ett svagt betestryck kan förorsaka betydande skördeförluster. Eftersom raps huvudsakligen betas då inga andra fälttyper finns tillgängliga, oftast beroende på att de är täckta av snö, skulle detta vara en god strategi att koncentrera försöken att skrämma gässen till just de tillfällena."
Dylika studier borde läsas av ansvariga på länsstyrelser som är ansvariga för de skyddsjaktsinsater som anses behövas för att skydds bönders grödor. Jakt på gäss orsakar allvarliga jaktskador och undersökningar visar 60 % av gässen som är äldre an 4 år har hagel i kroppen.
Kunskap om hur gässen väljer föda på vintern skulle hjälpa jordbrukare att få mindre skador och dessutom skulle många gäss slippa skottskador med det lidande som dessa medför.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar