tisdag 2 april 2013

Jaktkritik

Jag hörde just på Vetenskapsradion om vildsvin och vildsvinsjakt. Redan för 30 år sedan klagade bönderna på vildsvinens härjningar på åkrar och andra odlingar. Framför allt i Småland hade man olika syn på djuren. Bönderna som ju både är markägare och jakträttsinnehavare beskylldes av jägarna för hänsynslös jakt på suggor med kultingar vilket de naturligtvis förnekade.
Alltnog vildsvinen förökade sig bland annat genom att de stödutfodras av jägarna på vintrarna och att vissa jägare också utplanterar vildsvin där de inte tidigare har funnits. Från att ha varit kanske 500 vildsvin på 1980-talet så anses de vara mellan 150 - 200 000.
Jag förundras alltid av många jägares egenintressen som får styra hela deras beteende. Ingen hänsyn tas till de som drabbas mycket hårt av vildsvinens framfart.
Nu när allt fler drabbas av vildsvinens förstörelse klagar jägarna på att det är så svårt att jaga vildsvin. Men kunde man på 1700-talet utrota vildsvinen med de då primitiva vapnen i jämförelse med de moderna så är det självklart att jägarna skulle kunna decimera vildsvinsstammarna till acceptabla nivåer. I annat fall måste jägarna tillåta att rovdjuren, framförallt varg, att bli flera så att de kan sköta den nödvändiga minskningen av stammarna.
I programmet framkom också att jägarna har felaktiga kunskaper om hur jakten ska bedrivas. Jägarna anser att "ledarsuggan" som håller ihop flocken inte ska skjutas. Detta leder till att nästan inga fullvuxna suggor skjuts vilket i sin tur leder till fler fertila suggor och därmed fler grisar. Det finns ingen vetenskaplig grund för att inte skjuta suggor och det är dessutom omöjligt att veta vilken av suggorna som är ledarhonan.
Med en bättre kunskap om hur jakten ska bedrivas och slutad vinterutfodring skulle mycket vara vunnit.  Dessutom har jägarna fått fler möjligheter då lampor får användas och nu snart fällor.
Förhoppningsvis kommer vildsvinsstammarna att minska till glädje för bönder, trädgårdsägare och bilister.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar