torsdag 24 januari 2013

Jaktkritik



För några dagar sedan fick jag en e-post från Danmark där ett par personer har lagt fram ett genomgripande förslag till ändringar i dansk jaktlagstiftning. Deras förslag är ett förslag för att skapa debatt i Dansk Naturskyddsförening.
Det är omöjligt att redogöra för hela förslaget men man börjar med att föreslå en kraftig begränsning av antalet arter som ska vara tillåtna att jagas. Dessa 15 arter är föreslagna:
Kronhjort, rådjur, hare (fält), grågås,kricka, rapphöna, ringduva och morkulla samt införda arter:.dovhjort, sikahjort, muflonfår, vildsvin, vildkanin, kanadgås och fasan. Mink och mårdhund ska bekämpas enligt föreslagna regler. Övriga arter ska vara fridlysta. Förslaget att begränsa jakten till vissa arter är den samma som i Tyskland och Nederländerna där numera få arter får jagas.
Själv är jag skeptisk till att jaga flera av de nämnda arterna t ex kricka, ringduva och morkulla då skadskjutningen på flygande fågel är oetisk stor.
Arne Hastrup som en av författarna heter skriver också om den minskande avskjutningen av ejder i Danmark. Den har många år legat på mellan 100 - 200 000 per år men 2010 var den 30 000. Det är ju en självklarhet att jakten inte kan döda så många ejdrar nu när det svenska beståndet har halverats. Men i detta sammanhang nämner Arne att ett minimun av 20% av de påskjutna ejdrarna inte hittas eller eftersöks utan omkommer så småingom av sina skador. Dessa skadskjutningstal gäller för alla fåglar och borde vara skäl nog för att fridlysa all fågeljakt. 
Jakten är mycket omfattande i Danmark även om endast 173 000 är registrerade (i Sverige är jägarna 270 000). Varje år dödas 2,3 miljoner djur genom jakt i Danmark. Men många av arterna som jagas är uppfödda och utsatta som gräsand (500 000 skjuts), fasan (725 000) och rapphöna (30 000). Men många arter skjuts i för mig förvånande höga tal som ringduva (300 000), morkulla (30 000), beckasiner (12 000). Jag antar att det är flesta enkelbeckasiner men det är väl inte omöjligt att sällsynta dubbel -och dvärgbeckasiner också stryker med.
Förslaget anser också att jakten endast ska vara 2,5 månader lång (idag 7 månader) och att jakt endast ska få ske från solens uppgång till dess nergång (idag 1,5 timme före och efter). 
Det finns naturligtvis många andra utmärkta förslag som det 10-sidiga dokumentet har men de jag tagit anser jag vara de viktigaste,
Skulle förslagen gå igenom så är det bara att gratulera våra danska vänner. En genomgripande förändring av den svenska jakten är också nödvändig inte bara för att minska lidandet hos de jagade djuren utan också för oss som är djur- och naturvänner. Jägarna äger inte djuren och därför ska jägarna inte bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt.Se hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar