onsdag 5 december 2012

Jaktkritik


Jag undrar vad som mer finns att säga i vargdebatten. Alla argument är kända, för och emot. Vissa jägare vill utrota vargen, de flesta jägare anser att vargen ska finns i den svenska faunan men vara i ett mycket litet antal. Deras argumant mot vargen är att man måste skydda husdjur, människor och jaktbart vilt, kanske framför allt älg. De 17 (?) olika föreningar som vill skydda vargen mot utrotning kan hänvisa till forskare som redan för 15 - 20 år sedan fastställde att "minst 5000 djur har bedömts nödvändigt för att uppfylla kriterium A (kriteriet gäller en population som är isolerad och inte har något inflöde av genetiskt material från andra populationer) För kriterierna B och C krävs 1 500 - 5000 respektive 500"  Kriterium B gäller en population som inte är isolerad utan har visst inflöde av genetiskt material från andra populationer. Kriterium C avser korttidsbevarande (10 - 50 år) och anger den populationsstorlek som bedöms krävas för att undvika negativa effekter av inavel. (Citaten är från Rovdjursutredningen SOU 1999:146.)
Jag kan försäkra de, som inte vet något om genetik, att den genetiska kunskapen inte har ändrats sedan detta skrevs. 
Vargfrågan har alltså i dag inget med vetenskap att göra utan är enbart en politisk fråga där Lena Ek och Centern och de flesta Moderater driver utrotningslinjen för vargen för att tillfredsställa sin väljare på landsbygden. Visserligen hävdar man att ett större antal vargar ska införas i populatioen varje generation. Ingen tror på  det och ingen tror att det går. Men politikerna vill ju hålla skenet uppe och de kan ju inte hävda att de inte tror på vetenskapen.   
EU är kritiskt till att Sverige tillåter vargjakt då stammen är för liten. Hur stor vargstammen ska vara för att EU ska anse att jakt inte äventyrar vargens bevarandestatus vet vi inte. Tyvärr beror detta ofta på vilken kommissionär som för tillfället har makten. Detta vet jag eftersom Jaktkritikerna fick en kommissionär att förbjuda lodjurs jakt medan det efter ett byte blev tillåtet. 
Alltnog vargfrågan behandlas alltid enbart som en bevarandefråga. Aldrig ställs frågan: Varför ska jägarna bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt? Varför ska det vara fritt fram att jaga, med alla de konsekvenser jakten har för oss djur- och naturälkskare och det lidande som djuren utsätts för, bara för att djuren blir många så att de inte riskerar att utrotas?
Jag skriver detta då jag i ett mail ville att Rovdjursföreningen skulle ägna de små rovdjuren mer intresse. Men vargfrågan var så brännande så att alla resurser på föreningen måste gå åt detta. ..."det är (inte) optimalt för det vi försöker åstadkomma att så att säga angripa jägarna på en ny front just nu."
Varför driver man inte linjen att alla djur ska ha så stora populationer som naturen kan föda (carring capacity)? När eventuella rovdjur orsakar allvarliga skador eller människor känner sig hotade och är rädda ska naturligtvis skyddsjakt tillåtas. Än en gång; varför ska jägarna bestämma vilka och hur många av en art ska få finnas i naturen? Rovdjursjakt visar ju enbart hatet mot konkurrenter. Jägarna äger inte djuren och vi som vill se djur i vår natur är många gånger fler än jägarna och har större rättigheter att få njuta av dem än jägarna har att få döda dem. Vi värnar om dem till skillnad från de som skadar dem med hets och skadskjutningar. Överge bevarande aspekten som bara ger ett minimun och kräv det maximala!
Läs www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

4 kommentarer:

  1. Jag håller med!
    I Sverige anser sig många jägare vara självutnämnda naturvårdsexperter. En naturvård som går ut på att fylla sin egen frysbox. Vargen kommer inte att utrota en livskraftig älgstam: i så fall skulle all världens älgar ha utrotats för länge sedan. Tvärtom borde jägarna uppskatta vargen eftersom den hjälper jägarna att hålla nere älgstammen. För det är väl det som älgjakten egentligen är till för?

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än att hålla med.

    SvaraRadera
  3. Jaktkritiken tycker att genetiken inte har ändrats, men jag har ganska många synpunkter, som skiljer sig från vad som framförts. Eller snarare tillämpar en generell kunskap, som säkert är allmängods, till den specifika svenska vargsituationen och jag är genetiker.

    http://vargdag.wordpress.com/

    SvaraRadera