torsdag 18 oktober 2012

Jaktkritik

Den fria fjälljakten som sker på statens mark har varit omdebatterad beroende på att den börjar ett par veckor tidigare än t ex i Norge. Många ripungar har inte vuxit till sig och beroende på den tidiga starten av jakten kommer många utlänningar vilket ökar trycket på ripstammarna. De länsstyrelser som har tillsynen av jakten har numera möjligheter till begränsning av jakten då ripföryngringen har varit dålig och länsstyrelserna avlyser jakten då den inom vissa områden har uppnått en fastställd kvot. Det är utmärkt.
Tyvärr tror jag att ripjakten också har en allvarlig baksida. Ripor jagas med hund och då riporna flyger upp skjuts de bakifrån och jag är övertygad om att många skadskjuts. Förutom det lidande som riporna utsätts för så innebär de hagel som de skadskjutna riporna innehåller också tämligen ofta hamnar i falkar och örnar. Endast några få hagel förgiftar en fågel och det är allvarligt då det inträffar hos våra sällsynta rovfåglar.
Alltnog då jag ber om att få länsstyrelsernas jaktstatistik så finns Norrbottens på deras hemsida med de andra (Västerbotten och Jämtland) inte svarar på mitt brev trots att en vecka gått. Har de ingen koll på avskjutningen?

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar