måndag 17 september 2012

Jaktkritik

Denna blogg handlar inte om jakt men ett närliggande ämne nämligen dödandet av djur.
I en recension i DN av Nina Lekanders "Hästar, män och andra djur" (som jag inte läst) skriver Martina Lowden om en del av boken så här: "Typexemplet på blåst Lekanderanalys: Om hela jordens befolkning vara vegetarianer skulle grisarna dö ut, alltså är det lika bra att fortsätta äta kött. Given invändning: En värld där människor inte dödar djur är inte närmare en värld där människor inte dödar människor, så i stället kan man fundera på i vad mån världens nuvarande köttkonsumtion bidrar till de miljöproblem som i förlängningen kan göra inte bara grisarna utan även människorna utrotningshotade. Och alla jordens kor kommer inte att falla döda mer för att du ger din son linssoppa en gång i veckan."
Jag håller med Martina Lowden om att köttkonsumtionen är ett hot mot vår miljö och i förlängningen också då vår överlevnad. Jag har tidigare skrivit flera bloggar om detta. Men jag tror att de som dödar djur får en emotionell avtrubbning som gör att de inte ser levande varelser som värda att värna om. Detta omvittnas i t ex boken "Äta djur" av Jonathan Foer (28/4-2012) där flera fall av djurplågeri hos slakteriarbetare skildras. Även svenska jägare bryr sig inte om att eftersök skadskjutna djur trots att det finns lagar på detta. Duger inte hunden till att jaga med trots att hunden inte är gammal skjuts den. Liv betyder inget för de som dödar djur och det är oroande. Därför tror jag att en värld utan skjutvapen eller dödandet av djur skulle vara en mer harmonisk värld med mindra våld.

Läs gärna vår hemsida : www. jaktkritikerna.se
Gå med i FB-guppen Jaktkritikerna

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med.
    Läste precis om en jägare som dödat en björnhona som hade ungar. (Han skulle egentligen jaga älg och som han själv berättade, verkade det som om han istället gladeligt sköt en björn utan att kontrollera att det inte var en björnhona med ungar) Han var stolt över det han gjort. Och han hejades på och gratulerades av andra jägare. Helt obegripligt att han och hans "vänner" inte skäms istället. Det är skrämmade hur lite medkänsla dessa människor har.

    SvaraRadera