tisdag 18 oktober 2011

Jaktkritik

Många människor är rädda för olika ting. Rädslorna behöver inte vara befogade utan kan bero på felaktiga föreställningar om farligheten.
Ett exempel är rädslan för rovdjur. Jag har hört människor tala om att de inte vågar släppa sina barn till skolbussen några hundra meter bort på vägen för att det finns vargar i landskapet.
Det otäcka är att många jägare försöker förstärka denna rädsla för att skapa en större opinion för att få jaga framför allt vargar och björnar. Det ända syftet för jägarna är ju att minska antalet rovdjur så att de får fler tillfällen att döda de djur som de anser äga.
Tyvärr är det så att det farligaste en friluftsmänniska kan göra är att vara ute i skogen då jakt pågår. Det är alldeles ofarligt att gå i skogar där det finns björn och varg men inte då jägare är i skogen.
I förra veckan blev en jägare skjuten till döda i Jämtland och tidigare år har en bärplockare och en skidåkare blit skjutna till döds. Detta antal döda som inträffat beroende på jägare under de senaste åren är ju oerhört många fler än de som dött eller skadats av rovdjur. INTE EN människa har kommit ens till skada beroende på rovdjur under ett par hundra år! Förutom jägare som först skadskjutit björnar.
Se även hemsidan: www.jaktkritikerna.se
Gå med i Facebookgruppen Jaktkritikerna

1 kommentar:

  1. Det är faktiskt konstigt att det ens FÅR vara på detta sätt.
    Ingen som försöker skärpa lagarna utan det är tvärtom. Jägare tar sig större och större friheter och man går hela tiden på helspänn om man nu dristar sig till att ta den promenad på skogsvägar som man alltid gör annars under året. Och som man har all rätt till att göra. Inte ens på de promenad- och cykelvägar i direkt anslutning till tätorter kan man känna sig trygg. Det är märkligt, man kan nästan tro att man befinner sig i krig när man ser vapenförsedda män i sina jakttorn längs promenadvägarna. Alla jägare är inte sådana men det verkar bre ut sig att inte ha något hyfs alls.

    SvaraRadera