onsdag 27 april 2011

Jaktkritik

I dag ska jag inte skriva om någon jaktkritik men om köttätande. I söndagens DN stod det om den miljöbov som köttätandet är. Köttet från Brasilien orsakar 70 kg koldioxid per kilo kött medan det svenska köttet orsakar 20 kg per kg kött. Det som orsakar det stora koldioxidutsläppet i Brasilien är avskogningen. I Sverige äter varje person 65 kg kött per år vilket är 20% mer än för 20 år sedan. Människor i hela Europa äter betydligt mer protein än de behöver göra. 
Kväve sprids på åkrarna och 85% av kvävet går ut till djurproduktion. Kvävet har blivit en stor miljöbov då det läcker ut i sjöar och hav och orsakar övergödning med kraftiga förändringar i bioversiteten. 
I detta avseende är jakten föredömlig. Men jakten orsakar stort lidande för djuren genom skadskjutningar. 30% av de djur som skjuts kastas också bort. Kråk- och måsfåglat, rävar, grävlingar och andra.

1 kommentar:

  1. Och dessutom hur skulle det vilda köttet räcka till vår faktiskt enorma konsumtion? Det enda i så fall vore ju att ha flera vilda djur. Och det är ju ganska omöjligt med tanke på trafik och skogsskador mm. Dessutom skulle det ju innebära att vi måste börja utfordra det vilda och då är vi ju tillbaka på ruta ett. Eller har jag fel i detta? Så fort vi börjar göda de vilda djuren (vilket ju redan görs i vissa fall) kommer vi ju att producera mera växthusgaser.
    Förutom detta så talar ju den negativa utväxlingen av framförallt proteiner emot detta. Vi är många människor på jorden som kanske faktiskt måste börja lära oss att tänka om. Det räcker inte att skicka en 100-lapp som hjälp till fattiga barn, för att tysta vårt dåliga samvete, utan vi måste själva också börja använda vår hjärna. Vilket innebär att leva mera energieffektivt även när det gäller vår egen matkonsumtionen. Kanske till och med skulle medföra att vi mådde llite bättre och minskade vår omtalade övervikt.

    SvaraRadera