lördag 26 februari 2011

Jaktkritik

Idag läser jag i DN att Naturvårdsverket tillåter jakt på 110 lodjur under 2011. Lodjursstammen har minskat har Naturvårdsverket kommit på. De hade tydligen inte läst mitt inlägg från mars 2009 som jag åter publicerar. Sluta med lodjursjakten!! Det är inte jägarna som ska bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt!
Nu är snart årets lodjursjakt slut. I några länsdelar fortsätter lodjursjakten men hittills har 16 djur skjutits över den tillåtna kvoten. Detta anses bero på att spårsnö har gjort det lättare att finna lodjuren. Den totala kvoten är i år 156 lodjur. Förutom de legat skjutna lodjuren omkommer 31 individer i trafikolyckor (2008), sex lodjur skyddsjagades (2008) enligt beslut från länsstyrelser och ett okänt antal jagas illegalt. Det har beräknats att mer än 20% fler lodjur jagas illegalt alltså utöver den legala; med dagens siffror ca 30 individer.Sammanslås all onaturlig död (legal jakt, illegal jakt, trafikdöd och skyddsjakt) blir det mer än 200 lodjur som dödas varje år alltså mellan 10 - 13 % av den svenska stammen. Detta är mer än dubbelt som många som man i en examensuppsats från Stockholms universitet anses kunna tillåta för att inte lodjursstammens långsiktiga överlevnad skall äventyras.Lägg därtill att den svenska lodjursstammen har en låg grad av genetisk variation ( endast en mitokondriell variant och låg grad av individuell variation i mycket variabla kromosomala delar). Dessutom är jakten slumpmässig och skjuter alltså individer som skulle ha fortplantat sig och de individerna som alltså ingår i den s k effektiva populationstorleken är viktiga för populationens bestånd.Låt inte jägarna bestämma hur en svenska faunan skall se ut! Lodjuren gör ingen skada i naturen och skall inte ingå i jägarnas s k "viltvård"!
Läs också hemsidan: www.jaktkritikerna.se
Kom med i Facebookgruppen Jaktkritikerna

3 kommentarer:

  1. Kan inte förstå hur man kan tillåta jakt överhuvudtaget. Och så många som 110 st.
    Lodjur får väl bara 1-2 ungar dessutom. Hur ska stammen kunna bli livsduglig i längden? Det är väl den s.k viltvården som gör att det blir inavel när det blir färre och färre individer. Snart är väl alla lodjur nära släkt med varandra också. Sen kan regeringen säga att stammen är inavlad så får jägarna skjuta ännu fler djur. Detta är naturligtvis bara mina funderingar, men vad jag inte kan förstå är hur de jägare är funtade som hatar alla skogens rovdjur, utom det värsta, nämligen det som går på 2 ben.
    Om de hade uppfattningen att vara naturälskare, som de själva så ofta påpekar någon och någon som helst heder i kroppen skulle de ju inte ens vilja skjuta lodjur. Stammen är ju nästan halverad på några år enligt Naturskyddsföreningen. Och det beror väl till stor del på all tjuvjakt. Här i södra Sverige har lodjuren inte en chans. Här försvinner de fast det inte finns någon laglig jakt på dem. Jag skäms över människan när jag ser hur de svenska jägarna beter sig. Det är skamligt.

    SvaraRadera
  2. Vi Svenskar är naiva och var det när vi "sålde" oss till EU. Men se Finländarna, där råder sisu och Mangement by berkele. Finnar ser det som viktigt att behålla mångfalden, med lite rovdjur av alla det slag, medan klövvilt, harar och skogshöns är väl tilltagna i sina arter, JUST DET; matnyttigt vilt och klimatsmart och ekologiskt skogens "skafferi". Men vi blåögda Svenskar skall importera genmatad kött från Brasilien. Finnarna skjuter med EUs hjälp 490 lodjur i år, vi 110, båda med en bevisad uppågående stam på 1500 individer.I Uppland har vi idag 40 logrupper = 220 st.
    Rådjuren finns idag intill boningar och söker sig till trädgårdar för att överleva och få mat av oss viltvårdande jägare.
    Åke Siikavaara, Roslagen.

    SvaraRadera
  3. Till Åke
    Är det så att 1/6 del av hela Sveriges lodjursstam finns just i Uppland? Och varje grupp består av 5,5 lodjur i genomsnitt? Har jag uppfattat detta rätt? är du säker på att spåren inte har räknats flera gånger om?
    Och är det så att det är jägarna som får rådjuren att gå till trädgårdarna för att äta, så är det inte så bra reklam för er "viltvårdande jägare" Enda gången andra människor inte tycker om rådjur är ju när de går in i trädgårdarna. För övrigt tycker de flesta människor om att se levande djur i skogarna. Det är inte många människor som tycker om att se jägare stoltsera med de djur de dödat. Även om ni själva tycker att ni är hjältemodiga.

    SvaraRadera